PoC (Push to Talk over Cellular) ya da PTT (Push to Talk) olarak da adlandırılan Bas Konuş Sistemleri GSM/GPRS, Telsiz ve İnternet altyapısını kullanarak sesin ve/veya verinin ilgili altyapı teknolojisi ile iletilmesidir. Bas Konuş sistemi, birebir ve grup olarak sesin ve/veya datanın yaklaşık gerçek zamanlı iletilmesini sağlayan haberleşme sistemleridir.
Bas-Konuş-Bırak-Dinle mantığı üzerine geliştirilmiş teknolojiye sahiptir ve genelde iletişimi tek-yönlü olup grup içerisinde bir kişi konuşurken diğerleri dinleme konumundadır, özel durumlarda ise yetkili kişiler aynı ayna konuşma yapabilir.
Geleneksel Bas Konuş Sistemleri: (Eski Nesil Bas Konuş)
GSM operatörleri tarafından hizmet verilen ve 2G Şebeke altyapısını kullanan sadece ses iletilmesi üzerine geliştirilmiş Bas Konuş teknolojisidir. Uygulama sağlayıcıya özel protokoller ve OMA tarafından standart hale getirilmiş protokoller olmak üzere Bas Konuş Sistemleri, uygulama-sunucu arasındaki iletişiminin sağlandığı protokoller açısından ikiye ayrılırdı.
Bas Konuş uygulamasının hayata geçtiği ilk dönemlerde Nokia ve Motorola gibi Bas Konuş uygulaması geliştiren firmalar bu uygulamaları kendi protokolleri ile geliştirdikleri için bu uygulamalar sadece kendi telefonları ile kullanılabilmekteydi.
Ülkemizde 2000’li yılların başlarında Telekom Operatörleri tarafından ürün olarak sunulan Geleneksel Bas Konuş Sistemleri, günümüzde etkinliğini kaybetmiş olsa da hala bazı sektörlerde kullanımı devam etmektedir. Özellikle Motorola ve Nokia gibi firmaların üretmiş olduğu Bas Konuş telefonların artık üretimlerinin olmaması veya piyasada bulunamaması mevcut kullanıcılar için ciddi zorluklar oluşturmaktadır.
Yeni Nesil Bas Konuş Sistemleri:
Günümüz haberleşmesinde teknolojinin imkanları ve ihtiyaçlar doğrultusunda sadece sesin iletilmesinin yeterli olmaması ve daha gelişmiş çözümlere ihtiyaç duyulması Yeni Nesil Bas Konuş Sistemleri’nin gelişmesini sağlamıştır. Haberleşme kavramı sesli haberleşmenin dışında Canlı Video Yayını, Dosya, Fotoğraf ve Video Gönderimi, Konum Takip ve 3. Parti sistemlerle entegrasyon gibi birçok yeni ihtiyaca karşılık Yeni Nesil Bas Konuş Sistemleri çözüm olmuştur.
Yeni Nesil Bas Konuş Sistemleri klasik telsiz altyapısının ve Geleneksel Bas Konuş Sistemlerinin sağladığı tüm haberleşme imkanlarını 2G, 3G, 4.5G ve WiFi altyapısını kullanarak sağlayan bir çözümüdür.
Telsiz sistemleri ile karşılaştırdığımızda; Telsiz sistemleri kendi altyapısını kullanırken Yeni Nesil Bas Konuş Sistemleri GSM operatörlerinin altyapısını veya WiFi altyapılarını kullanmaktadır. Daha düşük maliyetlerle daha geniş bir haberleşme ağı sağlayan Yeni Nesil Bas Konuş Sistemleri GSM’in çektiği her yerde haberleşme sağlarken GSM’in çekmediği bölgelerde de bölgesel özel teknolojik çözümler ile haberleşme kesintisiz devam ettirilmektedir.
Telsiz sistemleri kapsama alanı limitinin sınırlı olması ve özel altyapıya ihtiyaç duyması nedeniyle günümüz operasyon ve işletme şartlarında işlevselliğini yitirmektedir. Yeni nesil bas konuş sistemlerinde kapsama alanı limiti GSM Operatörlerinin kapsama alanı ile sınırlıdır.
Yeni Nesil Bas Konuş Sistemleri, haberleşme altyapısı olarak GSM Operatörlerinin altyapılarını kullandığı için kullanıcılara daha düşük maliyetlerde daha kaliteli çözümler sunar. Klasik telsizlerin frekans tahsisine ihtiyaç duyması, konuşma kanalı ve grup görüşmesi limiti gibi sorunları yaşatmaktadır, güncelleme veya yeni atamaların yapılabilmesi için telsizlerin fiziksel olarak toplanması gerekirken Yeni Nesil Bas Konuş Sistemlerinde konuşma kanalı ve grup gibi sınırları yoktur. Uzaktan müdahale ile güncelleme ve yeni atamalar yapılabilir bu sayede kullanıcıların veya operasyonun haberleşmesi hiçbir şekilde kesintiye uğramaz.
Yeni Nesil Bas Konuş Sistemlerinde kullanılan terminallerin üreticilerinin telsizlerin üreticilerine göre marka ve model olarak daha fazla olması rekabeti arttırdığından Yeni Nesil Bas Konuş terminallerinin daha düşük maliyetlerle temin edilebilmesi gibi avantajlara sahiptir. Kullanıcıların ve sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik özel olarak geliştirilen Yeni Nesil Bas Konuş terminalleri ve cihazları endüstriyel kullanıma ve saha koşullarına uygundur. Endüstriyel Terminallerin yanı sıra Yeni Nesil Bas Konuş sistemleri Android, IOS ve Linux gibi akıllı işletim sistemlerine sahip telefonlarda da kullanılabilir.
Mevcutta ses haberleşmesi için kullanılan klasik telsiz sistemleri ile entegre çalışabilen Yeni Nesil Bas Konuş Sistemleri sayesinde telsiz kullanıcılarının Yeni Nesil Bas Konuş sistemlerine esnek geçiş imkanı olur. Bu sayede mevcutta yer alan ve kullanım ömrü henüz tamamlanmamış telsizler ile Yeni Nesil Bas Konuş sistemleri aynı haberleşme çevriminde sorunsuz iletişim sağlayabilirler.
TED Bilişim Sistemleri olarak, sektöre ve pazara sunmuş olduğumuz Yeni Nesil Bas Konuş Sistemleri ve Servislerimiz sayesinde Elektrik Dağıtım, Petrokimya, Rafineriler, Doğalgaz dağıtım, Ulaşım, Otel ve Turizm, Belediyeler, Özel Güvenlik Hizmetleri, Madencilik ve Taksiciler gibi sektörlerin tüm haberleşme ihtiyaçlarına çözüm sağlıyoruz.
Yeni Nesil Bas Konuş Sistemi Bulut Servislerimiz sayesinde; yeni sistem altyapısı ve kurulum maliyeti olmaksızın, mevcut akıllı telefonlarla veya endüstriyel terminaller ile Yeni Nesil Bas Konuş Sistemlerine esnek bir geçiş sağlayabilirsiniz.
Comments